Συνδεδεμένοι Χρήστες

Έχουμε 2 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

Καλώς ορίσατε στον δικτυακό τόπο του σχολείου μας! DSC01291b

 

 

Το 1ο Γενικό Λύκειο Αχαρνών, με την επωνυμία «ΠΛΑΤΩΝ», είναι από τα παλαιότερα σχολεία που ιδρύθηκαν στο νομό Αττικής. Λειτούργησε για πρώτη φορά κατά τη σχολική χρονιά 1889-1890 ως «Ελληνικόν Σχολείον» και το 1939 ως διτάξιο γυμνάσιο, στεγασμένο σε δύο δωμάτια δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό. Τα δωμάτια αυτά ήταν «αχούρια» στην κυριολεξία, διότι χρησίμευαν ως αποθήκες για άχυρα. Οι μαθητές συνυπήρχαν με τα άχυρα και με τους εργάτες που έρχονταν για να πάρουν και να μεταφέρουν το άχυρο για τις δουλειές τους.

Μετά τον πόλεμο μεταστεγάστηκε πρώτα κοντά στο ναό της Αγίας Παρασκευής και κατόπιν στην οδό Φιλαδελφείας. Το 1969 εγκαινιάστηκε το κτίριο της οδού Λιοσίων, για να λειτουργήσει το 1971. Το 1976 διακρίνεται από το Γυμνάσιο και λειτουργεί ως Λύκειο μέχρι το 1999, οπότε και το διαδακτήριό του καταστράφηκε από το μεγάλο σεισμό. Από το Μάιο 2000 και μέχρι σήμερα λειτουργεί σε νεόδμητο κτίριο στην οδό Κύπρου και Παπανίκα.

Ο δήμος Αχαρνών, στον οποίο ανήκει, είναι γνωστός από την αρχαιότητα για την πλούσια γεωργική παραγωγή του. Κατά τον Θουκυδίδη φημιζόταν για το άριστο ιππικό του, από το οποίο πήρε το όνομά της η οδός Αχαρνέων Ιππέων που υπάρχει και σήμερα.

Το 1ο Λύκειο Αχαρνών διοργανώνει φιλολογικές βραδιές αφιερωμένες σε κορυφαίους λογοτέχνες μας και ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία. Επί πέντε χρόνια εξέδιδε το λογοτεχνικό περιοδικό «Η εν λόγω τέχνη». Σήμερα η σχολική  εφημερίδα φέρει το όνομα «Μαθητικός Παλμός».

Επίσης το σχολείο μας συμμετέχει σε αθλητικούς αγώνες και δραστηριότητες με πολλές μέχρι σήμερα διακρίσεις και βραβεία.  

Στο σχολείο μας έχουν φοιτήσει μαθητές οι οποίοι στη συνέχεια σημείωσαν επιτυχίες σε κάθε πτυχή  της ζωής τους. Απόφοιτοι του σχολείου μας έρχονται συχνά πρώτοι σε βαθμολογία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής και βραβεύονται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

 

Σύνδεση διαχειριστή